Składniki:
- 5 płatów śledziowych marynowanych w occie
- puszka pomidorów krojonych
- 100g przecieru pomidorowego (pół słoiczka)
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- papryka marynowana
- 2 łyżki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu cayenne (ostrej papryki)
- 2 łyżki cukru brązowego
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W głowie powoli układał mi się smak śledzi, jaki chciałem uzyskać. Na stole pojawiały się kolejne składniki.
Na pierwszy ogień poszła cebula, którą obrałem, przekroiłem na ćwiartki, a następnie w krótkie piórka. Na dużej patelni rozgrzałem olej, dodałem cebulę i szybciutko zeszkliłem.
Do zeszklonej cebuli dodałem puszkę krojonych pomidorów oraz przecier pomidorowy. Całość odrobinę odparowałem.
Limonkę umyłem, potem trochę pomaltretowałem, by na koniec przeciąć ją na pół i wycisnąć z niej soki (z obu połówek). Starłem też odrobinę skórki dla nadania mocniejszego aromatu.
Następnie do sosu dodałem 2 łyżki papryki słodkiej, szczyptę papryki ostrej. Dwa ząbki czosnku obrałem i przecisnąłem przez praskę. Dodałem też 2 łyżki cukru demerara. Całość dokładnie wymieszałem.
Na koniec sos doprawiłem szczyptą soli do smaku i zdjąłem z ognia. Paprykę konserwową pokroiłem w drobną kostkę, dodałem do sosu, wymieszałem i odstawiłem do przestygnięcia.
Płaty śledziowe pokroiłem na małe kawałki i przełożyłem do miseczki. Pokrojone śledzie zalałem ciepłym jeszcze sosem i dokładnie wymieszałem.
Śledzie ostatecznie prezentują się bardzo smakowicie. W smaku słodko-kwaśne, lekko pikantne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz