Z okazji zakupu selera naciowego zrobiłem już sałatkę. Przyszła też pora, aby selera ugotować i zmiksować na zupę krem:)
Składniki:
- 1 porcja selera naciowego (ok. 10-12 łodyżek)
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 kostka rosołowa
- 100ml białego wina
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obrałem, umyłem i pokroiłem w kostkę. Do garnka wlałem ok. 1 litr wody i wstawiłem na gaz. Marchew i ziemniaki dodałem do garnka. Możecie też dodać pietruszkę.
W kolejnym kroku wziąłem się za selera naciowego. Łodyżki umyłem, odkroiłem końce, resztę pokroiłem w kostkę. Selera naciowego dodałem do gotujących się warzyw.
Warzywa gotowałem pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodałem kostkę rosołową i lampkę wina. Gotową zupę zdjąłem z ognia, po przestudzeniu zmiksowałem.
Po zmiksowaniu przyprawiłem zupę do smaku solą i pieprzem. Zupa wyszła bardzo gęsta (możecie dać spokojnie ciut więcej wody), w smaku bardzo przypomina wcześniej robioną przeze mnie zupę krem z bulwy selera.
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz