Składniki:
- 2 Pstrągi patroszone (ok. 500g), pozbawione oczu, oskrobane z łusek, wypłukane, z ponacinaną skórą
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- mały kawałek imbiru (ok. 2cm), obrany, drobno posiekany
- sok z połowy limonki
- skórka z ćwierci limonki, drobno posiekana
- kilka liści świeżej mięty, posiekanych
- kilka gałązek świeżej kolendry, posiekanej
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- mały kawałek imbiru (ok. 2cm), obrany, drobno posiekany
- sok z połowy limonki
- skórka z ćwierci limonki, drobno posiekana
- kilka liści świeżej mięty, posiekanych
- kilka gałązek świeżej kolendry, posiekanej
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Do miseczki dodać wszystkie składniki marynaty: oliwę, musztardę, sos sojowy, czosnek, imbir, sok z limonki, skórkę z limonki, miętę, kolendrę i miód. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pstrąga dokładnie pokryć marynatą z zewnątrz i w środku. Odstawić na godzinę do lodówki.
Pstrągi zanurzone w marynacie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30 minut co jakiś czas polewając marynatą.
Skoro już pozostała mi połówka limonki, dodatkowo świeże liście mięty, to żal byłoby nie skorzystać:) Sięgnąłem do zamrażarki po lód, do barku po biały rum...
I tak oto, dzięki pstrągowi mogłem uraczyć mą Żonę szklaneczką Mohito:)
Dla zainteresowanych:
- połówka limonki, pokrojona na małe kawałki
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego demerara
- kilka listków mięty
- sporo lodu
- 50ml białego rumu
- woda mineralna gazowana
W dużej szklance rozgniotłem cukier, limonkę i listki mięty, wrzuciłem kilka kostek lodu, dodałem duży kieliszek rumu, całość dopełniłem wodą gazowaną.
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz