Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

czwartek, 2 sierpnia 2012

Sałatka śledziowa z orzechami

Nadszedł czas na kolejną sałatkę. Dzisiaj proponuję sałatkę śledziową z orzechami włoskimi:)

Składniki:

- 4 podwójne filety śledziowe marynowane w occie
- 5 ogórków konserwowych
- 1 jabłko
- pół cebuli (lub 1 mała cebula)
- 10-15 orzechów włoskich
- 100g śmietany (pół małego kubka)
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Orzechy włoskie obrać, pokroić (połamać) na małe kawałki. Jabłko umyć, obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne.

Płaty śledziowe pokroić na 2cm kawałki, przełożyć do miski.

Pół cebuli obrać, drobno posiekać i przełożyć do miski. Obrane jabłko pokroić w dość grubą kostkę. Dodać śledzi.


Dodać orzechy włoskie.
Ogórki konserwowe odcedzić z zalewy, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski. Ja miałem ogórki konserwowe z dodatkiem papryki (po kanadyjsku), która dodała sałatce odrobinę kolorytu. Na smak sałatki papryka raczej nie wpłynęła.


Dodać śmietanę, majonez, przyprawić solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszać. W razie konieczności przyprawić do smaku. A tak się sałatka prezentowała u mnie:

Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze

Printfriendly