Składniki:
- 4 podwójne filety śledziowe marynowane w occie
- 5 ogórków konserwowych
- pół cebuli (lub 1 mała cebula)
- 10-15 orzechów włoskich
- 100g śmietany (pół małego kubka)
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Orzechy włoskie obrać, pokroić (połamać) na małe kawałki. Jabłko umyć, obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne.
Płaty śledziowe pokroić na 2cm kawałki, przełożyć do miski.
Pół cebuli obrać, drobno posiekać i przełożyć do miski. Obrane jabłko pokroić w dość grubą kostkę. Dodać śledzi.
Dodać orzechy włoskie.
Ogórki konserwowe odcedzić z zalewy, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski. Ja miałem ogórki konserwowe z dodatkiem papryki (po kanadyjsku), która dodała sałatce odrobinę kolorytu. Na smak sałatki papryka raczej nie wpłynęła.
Dodać śmietanę, majonez, przyprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać. W razie konieczności przyprawić do smaku. A tak się sałatka prezentowała u mnie:
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz