Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

wtorek, 13 maja 2014

Ciasto bananowe z gorzką czekoladą

Dzisiaj zdradzę Wam przepis na jedno z naszych ulubionych ciast. Jest proste w wykonaniu, wilgotne, bardzo aromatyczne i smakowite. Jeśli go spróbujecie, już nigdy nie będziecie się zastanawiać, co zrobić z mocno dojrzałymi i przejrzałymi bananami (takie nadają się najlepiej do tego ciasta). Im banany wyglądają mniej apetycznie, tym lepszy aromat ma ciasto. Przepis na to ciasto znaleźliśmy dawno w internecie, pojawił się również w programie Nigela Slatera.

Składniki:

- 250g margaryny
- 200g cukru trzcinowego demerara (lub nawet lepiej, pół na pół cukier biały z dark muscovado)
- 5 jajek
- 1 łyżka esencji waniliowej (lub olejku waniliowego, cukru waniliowego)
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g gorzkiej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
- 5 bananów (najlepiej mocno dojrzałych, z ciemnymi plamami), obranych, pokrojonych w grubą kostkę

Przygotowanie:


Margarynę zmiksować z cukrem i esencją waniliową, następnie ciągle miksując dodawać po 1 jajku. Nie przejmujcie się, jeśli jajka będą się rozdzielać od margaryny.


Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konstystencję gęstego kremu. Do ciasta dodać czekoladę i banany. Całość wymieszać łyżką.


Ciasto przełożyć do blachy - keksówki 32x13cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180oC, na ustawieniu grzałki góra-dół.



Gotowe ciasto jeśli chcecie, możecie dodatkowo polać roztopioną czekoladą, u nas nie ma na to czasu, gdyż ciasto znika w mgnieniu oka.

Printfriendly