Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- pół butelki passaty lub duży słoiczek przecieru pomidorowego
- łyżka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżki bazylii
- pół łyżki oregano
- olej do smażenia
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem odrobinę oleju,dodałem cebulę i zeszkliłem. Mięso mielone dodałem na patelnię, podsmażyłem rozdrabniając łopatką.
Następnie przyprawiłem mięso solą, pieprzem, dodałem paprykę słodką, ostrą, passatę i pomidory krojone. Całość dokładnie wymieszałem i dusiłem przez kilka minut.
Czosnek obrałem, przecisnąłem przez praskę, dodałem do sosu razem z bazylią i oregano. Sos dokładnie wymieszałem i pogotowałem jeszcze 2 minuty. Na koniec przyprawiłem sos do smaku solą i pieprzem, dodałem łyżeczkę cukru dla podkreślenia smaku pomidorów.
Gotowy sos podałem z makaronem typu spaghetti (ugotowanym al dente) posypany odrobiną sera żółtego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz