Składniki:
- kilka łodyg selera naciowego
- 2 pomidory
- pół opakowania sera typu feta
- 50g łuskanego słonecznika
- 50g pestek dyni
- sałata lodowa
- oliwa z oliwek/olej z orzechów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- 2 pomidory
- pół opakowania sera typu feta
- 50g łuskanego słonecznika
- 50g pestek dyni
- sałata lodowa
- oliwa z oliwek/olej z orzechów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Łodygi selera naciowego umyłem, pokroiłem w drobną kostkę (przy drugiej sałatce pokroiłem w bardzo cienkie plasterki i ta forma bardziej przypadła mi do gustu). Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki i pokroiłem w kostkę. Pół opakowania sera typu feta (ok. 100g) pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki wrzuciłem do miski.
Słonecznik łuskany wrzuciłem na suchą patelnię, rozpaliłem gaz i ciągle mieszając podprażyłem (tak, aby się zarumienił).
To samo powtórzyłem z pestkami dyni.
Kilka dużych liści sałaty lodowej umyłem i porwałem na małe kawałki.
Do miski przerzuciłem wystudzony słonecznik i pestki dyni, dodałem sałatę lodową.
Sałatkę kończyłem następnego dnia rano (tak aby mieć na śniadanko), stąd też inne kolory zdjęć...
Na koniec polałem sałatkę olejem z orzechów (możecie użyć oliwy z oliwek) i przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Całość oczywiście dokładnie wymieszałem.
Na koniec małe makro na smaczek:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz