Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

czwartek, 23 kwietnia 2015

Tarta z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Oj dawno mnie tu nie było. Wiele się u nas dzieje i niestety nie mam zbyt wiele czasu do blogowania. Na szczęście gotowania nie porzuciłem do końca. Dzisiaj zaproponuję wam tartę z kremem budyniowym (karpatkowym) i brzoskwiniami. Oczywiście inne owoce będą mile widziane.

Tarta z kremem karpatkowym i brzoskwiniami

Składniki:

1) Ciasto:
- 220g mąki pszennej
- 30g cukru pudru
- 140g masła
- 1 żółtko

2) Krem budyniowy (karpatkowy)
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5l mleka
- 100g cukru
- 100g - 200g masła (w zależności od upodobań)

Dodatkowo brzoskwinie z puszki lub inne owoce.



Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło i żółtko. Wszystkie składniki dokładnie posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty, lub tortownicę (średnica ok. 25-30cm) wyłożyć ciastem razem z brzegami. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i piec przez  ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni.

Krem budyniowy (karpatkowy):
Budynie rozpuścić razem z cukrem w 200ml mleka, dokładnie, aby nie było grudek. Pozostałe mleko (300ml) doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając (mi najwygodniej miesza się trzepaczką ręczną). Do wrzącego mleka wlać masę budyniową ciągle mieszając, zagotować. Gotowy budyń zdjąć z ognia i wystudzić - ważne, aby budyń był całkiem zimny, zanim doda się go do masła.
W misce utrzeć masło (100g - 200g - ilość w zależności od upodobań, przy 200g masła masa jest dość twarda). Do masła dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając.

Brzoskwinie z puszki odcedzić, pokroić na ósemki.
Na wystudzony spód tarty wyłożyć masę budyniową, na masie poukładać brzoskwinie.

Tarta z kremem karpatkowym i brzoskwiniami

Tarta z kremem karpatkowym i brzoskwiniami

Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo smaczne, spód ma świetny maślany aromat, do tego masa karpatkowa i brzoskwinie. U nas nikt nie mógł się oprzeć takiemu połączeniu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly