- 340g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
- 240g masła
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru demerara
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- masło i gorzkie kakao do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Małą blaszkę (ja miałem 32x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować masłem i posypać gorzkim kakao.
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
W dużej misce ubić całe jajka z cukrem i esencją waniliową.
Do ubitych jajek z cukrem przelać wystudzoną masę czekoladową, dodać mąkę z solą i delikatnie wymieszać, żeby ciasto nie straciło puszystości.
Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na 25 minut.
Gotowe ciasto pozostaje wilgotne w środku, pomimo formy zakalca jest bardzo delikatne w smaku, wręcz rozpuszczające się w ustach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz