Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

środa, 30 maja 2018

Drożdżowe rożki nadziewane konfiturą z dzikiej róży

Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne drożdżowe rogaliki wypełnione konfiturą z dzikiej róży. Jest to przepis rodzinny mojej Wspaniałej Żony. Rogaliki są niesamowite, delikatne w smaku, kruche, wypełnione obłędnym różanym nadzieniem. Wprost nie można im się oprzeć.


Składniki:

1) Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
- 250g margaryny PALMA
- 10dag drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany

2) Konfitura z róży:
- płatki róży
- cukier
- kwasek cytrynowy

Przygotowanie:

Ciasto:
Drożdże rozetrzeć z cukrem w kubeczku, odstawić na bok.
Na stolnicę przesiać mąkę, następnie dodać 2 jajka i 1 żółtko, kostkę margaryny PALMA, 3 łyżki kwaśnej śmietany oraz rozpuszczone w cukrze drożdże. Wszystkie składniki dokładnie posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 8 części (kule). Każdą kulę rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Na trójkąty nakładać konfiturę z róży i zawijać rogaliki.Rogaliki posmarować pozostałym białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałki góra-dół) i piec przez  ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.


Palma - zróbmy coś dobrego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly