Składniki:
1) Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
- 250g margaryny PALMA
- 10dag drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
2) Konfitura z róży:
- płatki róży
- cukier
- kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
- 250g margaryny PALMA
- 10dag drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
2) Konfitura z róży:
- płatki róży
- cukier
- kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem w kubeczku, odstawić na bok.
Na stolnicę przesiać mąkę, następnie dodać 2 jajka i 1 żółtko, kostkę margaryny PALMA, 3 łyżki kwaśnej śmietany oraz rozpuszczone w cukrze drożdże. Wszystkie składniki dokładnie posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 8 części (kule). Każdą kulę rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Na trójkąty nakładać konfiturę z róży i zawijać rogaliki.Rogaliki posmarować pozostałym białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałki góra-dół) i piec przez ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz