Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

środa, 6 grudnia 2023

Sałatka z fasolki szparagowej i pieczarek

Dzisiaj na bloga wskakuje przepis na prostą sałatkę, którą często robił w domu mój Tata.


Składniki:

- 900g fasolki szparagowej (ja miałem 2 opakowania mrożonej)
- 500g pieczarek, obranych, pokrojonych w grubą kostkę
- 1 średnia cebula, obrana, posiekana w drobną kostkę
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże łyżki majonezu
- sól, pieprz
- olej + masło do smażenia


Przygotowanie:

Fasolkę ugotować do miękkości (ok. 8 minut) w wodzie z dodatkiem soli i cukru - na 3l wody dałem pół łyżki soli i płaską łyżeczkę cukru. Ugotowaną fasolkę odcedzić, zostawić do wystygnięcia. Fasolkę pokroić na 2-3cm kawałki.


Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić na średnim ogniu. Po 3-4 minutach dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić do ostygnięcia.
Pieczarki dodać do pokrojonej fasolki szparagowej.

Pęczek natki pietruszki posiekać, dodać do przestudzonej fasolki i pieczarek.

Dodać 2 łyżki majonezu, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Sałatka mimo niewielkiej ilości składników zadzwi Was swym świetnym smakiem. Polecam spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly