Składniki:
1) Ciasto:
- 220g mąki pszennej
- 30g cukru pudru
- 140g masła
- 1 żółtko
2) Nadzienie gruszkowe
- 7-10 gruszek, obranych, pokrojonych na ćwiartki, (ja dałem 7 i było ostatecznie za mało)
- 100g cukru trzcinowego demerara
- 30g masła
- sok z 1 limonki
- 1cm korzenia imbiru, obrany i posiekany
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
Przygotowanie:
Ciasto:- 220g mąki pszennej
- 30g cukru pudru
- 140g masła
- 1 żółtko
2) Nadzienie gruszkowe
- 7-10 gruszek, obranych, pokrojonych na ćwiartki, (ja dałem 7 i było ostatecznie za mało)
- 100g cukru trzcinowego demerara
- 30g masła
- sok z 1 limonki
- 1cm korzenia imbiru, obrany i posiekany
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, masło i żółtko. Wszystko dokładnie posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty, lub tortownicę (średnica ok. 25-30cm) wyłożyć ciastem razem z brzegami. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i podpiec ok. 15 minut, aż się lekko zarumieni.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać gruszki i podsmażyć kilka minut. Następnie dodać cukier, sok z limonki, imbir, cynamon i goździki. Całość dokładnie wymieszać. Gruszki dusić do czasu, aż nadmiar soku odparuje, a sos zgęstnieje.
Z gotowego nadzienia usunąć goździki, a następnie przełożyć nadzienie na podpieczone ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz