Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

wtorek, 27 sierpnia 2013

Szynka drobiowa z szynkowara

Przyszła pora na domowe wyroby. Zaczęło się od przepisu na mielonkę do chleba "lunchenon meat" która zainspirowała mnie do zakupu szynkowara. Po powrocie do domu okazało się, że takie urządzenie od wielu lat leży nieużywane w kuchni. Taką mielonkę zrobiłem, na drugi ogień poszła szynka mieszana wieprzowo-drobiowa, którą również zrobiłem w szynkowarze. Obie wędliny wychodzą bardzo smaczne, z czystym sercem mogę polecić te przepisy:) W kolejnym podejściu spróbowałem zrobić szynkę drobiową z piersi kurczaka, na którą przepis znajdziecie w tym poście.

Składniki:

- 1kg filetów kurczaka pokrojonych w drobną kostkę
- 2 łyżki majeranku (ja miałem świeży z własnej uprawy)
- 1-3 ząbki czosnku, obrane i posiekane (ilość w zależności od upodobań)
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 3 płaskie!!! łyżeczki soli peklowej (ok. 13-15g), uważajcie, bo łatwo przesolić
- 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:





Do pokrojonych w kostkę filetów dodać sól peklową, żelatynę, pieprz biały, posiekany świeży majeranek (lub 2 łyżki majeranku suszonego), posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszać w misce do czasu, aż mięso będzie się kleić do rąk.


Do szynkowaru włożyć woreczek do mrożenia żywności (taki z grubszej folii). Dzięki woreczkowi będzie łatwiej wydobyć szynkę z szynkowara. Do woreczka przekładać mięso dokładnie ugniatając, aby pozostało jak najmniej powietrza. Następnie zamknąć woreczek, przykryć metalową blaszką, założyć sprężynę i docisnąć pokrywką szynkowara.




Szynkowar wstawić do lodówki na 24 godziny. Na następny dzień szynkowar włożyć do garnka, napełnionego zimną wodą powyżej powierzchni mięsa, i wstawić na gaz. Wodę podgrzać do temperatury 75-80°C. Szynkę parzyć w tej temperaturze przez 100 minut (1:40). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjąć szynkę z szynkowara.
Przepis ten pozwala otrzymać ok. 0,9kg pysznej szyneczki w galarecie, którą bez problemów można pokroić w plasterki nożem lub na krajalnicy.


Printfriendly