Składniki:
- 1 duża cukinia, umyta, przekrojona na pół, pozbawiona gniazd nasiennych
- 1 opakowanie sera białego (ok. 250-300g)
- 1 jajko
- 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 0,5 łyżki rozmarynu
- 0,5 łyżki tymianku
- 0,5 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- 1 opakowanie sera białego (ok. 250-300g)
- 1 jajko
- 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 0,5 łyżki rozmarynu
- 0,5 łyżki tymianku
- 0,5 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię mocno posolić i odstawić na bok.
Do miseczki przełożyć ser biały i rozgnieść widelcem. Dodać cebulę, czosnek, rozmaryn, tymianek i oregano. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Do sera wbić całe jajko i wymieszać.
Z cukinii wylać powstały płyn, przełożyć farsz.
Cukinie wstawić do nagrzanego do 180-200°C, piec przez ok. 30 minut - ustawić grzałki góra-dół. Na sam koniec można przełączyć na opiekanie, żeby lekko spiec serek.
Żeby nie było, że obiad wegetariański, teściowa zrobiła obok jako dodatek cukinię z mięsem mielonym:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz