Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

środa, 9 października 2013

Cukinia faszerowana serem białym

Przepis na tą cukinię znalazłem tutaj. Pozwala on na stworzenie smakowitego dania z 1 dużej cukinii.

Składniki:

- 1 duża cukinia, umyta, przekrojona na pół, pozbawiona gniazd nasiennych
- 1 opakowanie sera białego (ok. 250-300g)
- 1 jajko
- 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 0,5 łyżki rozmarynu
- 0,5 łyżki tymianku
- 0,5 łyżki majeranku
- sól, pieprz

Przygotowanie:




Cukinię mocno posolić i odstawić na bok. 

Do miseczki przełożyć ser biały i rozgnieść widelcem. Dodać cebulę, czosnek, rozmaryn, tymianek i oregano. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku.


Do sera wbić całe jajko i wymieszać. 

Z cukinii wylać powstały płyn, przełożyć farsz.

Cukinie wstawić do nagrzanego do 180-200°C, piec przez ok. 30 minut - ustawić grzałki góra-dół. Na sam koniec można przełączyć na opiekanie, żeby lekko spiec serek.
Żeby nie było, że obiad wegetariański, teściowa zrobiła obok jako dodatek cukinię z mięsem mielonym:)

Printfriendly