Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

niedziela, 1 kwietnia 2012

Zupa meksykańska


Czas na kolejne danie obiadowe. Tym razem zupa meksykańska. Danie proste, szybkie w przygotowaniu (około 30 minut) i bardzo smaczne.

Składniki:

- 400g mięsa mielonego (ja miałem wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 200g przecieru pomidorowego
- puszka krojonych pomidorów
- puszka kukurydzy
- puszka fasolki czerwonej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz, cukier
- olej do smażenia
- ser żółty

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i paprykę obrać. Czosnek posiekać, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Do garnka wlać olej (tak, żeby przykrył dno) i rozgrzać na palniku. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone.
Smażyć przez kilka minut (tak, aby się ścieło) mieszając drewnem.

Następnie dodać cebulę i smażyć kilka minut co chwila mieszając.

Jak już cebula się zeszkli dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut wciąż mieszając drewnem.

Dodać paprykę słodką i ostrą, zioła prowansalskie, sól, pieprz i podlać wszystko wodą. Gotować kilka minut.

Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i posiekany czosnek, pół łyżeczki cukru (podobno wydobywa pełnię smaku pomidorów, a dodatkowo złamie kwasowość). Gotować kilka minut.

Puszkę fasolki i kukurydzy odcedzić, dodać do zupy i zamieszać.

Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem do smaku. Jak zupa będzie zbyt gęsta dolać wody. Ostatecznie w garnku powinniście otrzymać coś takiego:

A teraz czas na propozycję podania:
Ser żółty zetrzeć na tarce. Wsypać na dno każdego talerza. Dopiero na tak przygotowany talerz nalewać zupę. Dla ozdoby posypać na wierzchu startym serem.

Życzę smacznego:)

Printfriendly