Składniki:
- 2 bakłażany, umyte, przekrojone wzdłóż, pozbawione gniazd nasiennych
- 0,5kg mięsa mielonego
- 6 pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę (lub 1 puszka pomidorów)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 0,5 łyżki bazylii
- 0,5 łyżki oregano
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 woreczek ryżu (100g), ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
- ser żółty, starty, lub plasterki
Przygotowanie:
Farsz:
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, tak, aby się zeszkliła, następnie dodać mięso mielone. Całość smażyć kilka minut ciągle mieszając. Do mięsa dodać pomidory. Całość dusić 5-10 minut. Dodać posiekany czosnek, paprykę słodką, ostrą, bazylię i oregano, wymieszać. Dusić 2-3 minuty. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do mięsa dodać ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszać.
Bakłażany:
Bakłażany przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych mocno posolić, zostawić na 10 minut.
Następnie odlać powstałą wodę.
Gotowe bakłażany prezentowały się bardzo smakowicie:) Jest to bardzo smaczne, sycące danie, które w zupełności wystarczy dla 4 głodnych osób.
- 0,5kg mięsa mielonego
- 6 pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę (lub 1 puszka pomidorów)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 0,5 łyżki bazylii
- 0,5 łyżki oregano
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 woreczek ryżu (100g), ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
- ser żółty, starty, lub plasterki
Przygotowanie:
Farsz:
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, tak, aby się zeszkliła, następnie dodać mięso mielone. Całość smażyć kilka minut ciągle mieszając. Do mięsa dodać pomidory. Całość dusić 5-10 minut. Dodać posiekany czosnek, paprykę słodką, ostrą, bazylię i oregano, wymieszać. Dusić 2-3 minuty. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do mięsa dodać ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszać.
Bakłażany:
Bakłażany przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych mocno posolić, zostawić na 10 minut.
Następnie odlać powstałą wodę.
Bakłażany wypełnić farszem, posypać żółtym serem (przykryć plastrami sera) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
Gotowe bakłażany prezentowały się bardzo smakowicie:) Jest to bardzo smaczne, sycące danie, które w zupełności wystarczy dla 4 głodnych osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz