Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

piątek, 16 sierpnia 2013

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Pamiętacie jeszcze cukinię faszerowaną mięsem mielonym? Podobne danie postanowiłem zrobić zastępując cukinię bakłażanem. Nadzienie takie samo, jak w przepisie na cukinię. Sam proces przygotowania również nie różni się (nie licząc zmiany tytułowego warzywa). Przepis dla 4 osób.

Składniki:

- 2 bakłażany, umyte, przekrojone wzdłóż, pozbawione gniazd nasiennych
- 0,5kg mięsa mielonego
- 6 pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę (lub 1 puszka pomidorów)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 0,5 łyżki bazylii
- 0,5 łyżki oregano
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 woreczek ryżu (100g), ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
- ser żółty, starty, lub plasterki



Przygotowanie:

Farsz:
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, tak, aby się zeszkliła, następnie dodać mięso mielone. Całość smażyć kilka minut ciągle mieszając. Do mięsa dodać pomidory. Całość dusić 5-10 minut. Dodać posiekany czosnek, paprykę słodką, ostrą, bazylię i oregano, wymieszać. Dusić 2-3 minuty. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do mięsa dodać ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszać.

Bakłażany:
Bakłażany przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych mocno posolić, zostawić na 10 minut.
Następnie odlać powstałą wodę.



Bakłażany wypełnić farszem, posypać żółtym serem (przykryć plastrami sera) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.



Gotowe bakłażany prezentowały się bardzo smakowicie:) Jest to bardzo smaczne, sycące danie, które w zupełności wystarczy dla 4 głodnych osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly