Składniki:
- 1 duża cukinia (lub kilka małych)
- 0,5kg mięsa mielonego
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżki bazylii
- 0,5 łyżki oregano
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 2cm kawałek papryki chili (0,5 łyżeczki ostrej papryki)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 woreczki ryżu (200g)
- tarty ser żółty
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, tak, aby się zeszkliła, następnie dodać mięso mielone. Całość smażyć kilka minut ciągle mieszając. W międzyczasie wstawić wodę na ryż. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ja tym razem miałem świeże pomidory, w innym wypadku skorzystałbym z pomidorów krojonych w puszce. Pokrojone pomidory dodać do mięsa. Całość dusić 5-10 minut. Miałem też kilka pieczarek, które posiekałem i dodałem razem z pomidorami.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (posiekać), paprykę chili przekroić, wybrać nasiona, miąższ posiekać. Czosnek, paprykę chili oraz przyprawy (paprykę słodką, bazylię, oregano) dodać do mięsa, wymieszać. Dusić 2-3 minuty. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotowe mięsko tak się prezentowało.
Do mięsa wsypać ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszać.
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż, wybrać gniazda nasienne, powstałe w ten sposób łódeczki przełożyć do dużej blachy, przyprawić mocno solą i pieprzem.
Cukinię wypełnić farszem, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 35-40 minut.
- 0,5kg mięsa mielonego
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżki bazylii
- 0,5 łyżki oregano
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 2cm kawałek papryki chili (0,5 łyżeczki ostrej papryki)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 woreczki ryżu (200g)
- tarty ser żółty
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, tak, aby się zeszkliła, następnie dodać mięso mielone. Całość smażyć kilka minut ciągle mieszając. W międzyczasie wstawić wodę na ryż. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ja tym razem miałem świeże pomidory, w innym wypadku skorzystałbym z pomidorów krojonych w puszce. Pokrojone pomidory dodać do mięsa. Całość dusić 5-10 minut. Miałem też kilka pieczarek, które posiekałem i dodałem razem z pomidorami.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (posiekać), paprykę chili przekroić, wybrać nasiona, miąższ posiekać. Czosnek, paprykę chili oraz przyprawy (paprykę słodką, bazylię, oregano) dodać do mięsa, wymieszać. Dusić 2-3 minuty. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotowe mięsko tak się prezentowało.
Do mięsa wsypać ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszać.
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż, wybrać gniazda nasienne, powstałe w ten sposób łódeczki przełożyć do dużej blachy, przyprawić mocno solą i pieprzem.
Cukinię wypełnić farszem, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 35-40 minut.
Tak prezentowała się cukinia po wyjęciu z piekarnika. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba:)
wspaniale! komentuję pierwszy raz! kurczak to zupełnie nie moje klimaty... wybacz ;)
OdpowiedzUsuńcukiniowe nadziewanki - super pomysł. ale szkoda mi tego miąższu. no bo roślinka to roślinka, bogactwo witamin w sobie ma. myślisz, że można by to dorzucić do nadzienia?
Jeśli masz młodą cukinię, to spokojnie możesz dorzucić miąższ, ja miałem dość przerośniętą i bałem się, że pestki będą twarde.
Usuń