Składniki:
- 50g masła (ja używam klarowanego)
- 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w kawałki po 3 cm
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka curry
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 100g szynki, pokrojonej w kostkę
- 1 duże jabłko, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
- 1 zielony banan, pokrojony w plasterki
- 1 mango, obrane, pozbawione pestki, pokrojone w kostkę
- 2 pomidory, obrane, pokrojone w kostkę
- 300g mleczka kokosowego (3/4 puszki)
- 1 łyżka soku cytrynowego
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki jogurtu naturalnego (3/4 małego opakowania)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wcześniej przygotowałem zgodnie z przepisem. Miałem całe owoce kardamonu, z których wydobyłem nasiona i rozdrobniłem w moździerzu.
Na dużej patelni rozpuściłem masło, podsmażyłem kurczaka (ok. 5 minut), później dodałem cebulę i smażyłem przez kolejne kilka minut (aż cebula się zeszkliła).
Dosypałem curry, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszałem.
Następnie dodałem szynkę, jabłko, banana, mango, pomidory, mleczko kokosowe, sok z cytryny i sól. Całość dokładnie wymieszałem. Dusiłem pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec dodałem jogurtu naturalnego i wymieszałem dokładnie.
Danie najlepiej podawać z białym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz