Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
- 250g białego sera półtłustego
- 500g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Woreczek kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle 15 minut).
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dorzucić pieczarki i podsmażyć. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce rozgnieść ser biały, dodać ugotowaną kaszę, podsmażone pieczarki, całość dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie do masy wbić 2 całe jajka i dokładnie wymieszać. Do masy dodawać bułki tartej do czasu uzyskania gęstej konsystencji (ja dałem ok. 2-3 łyżki).
Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze:)
- 250g białego sera półtłustego
- 500g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Woreczek kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle 15 minut).
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dorzucić pieczarki i podsmażyć. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce rozgnieść ser biały, dodać ugotowaną kaszę, podsmażone pieczarki, całość dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie do masy wbić 2 całe jajka i dokładnie wymieszać. Do masy dodawać bułki tartej do czasu uzyskania gęstej konsystencji (ja dałem ok. 2-3 łyżki).
Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze:)
Pytanie. Składniki to na ile osób ? :)
OdpowiedzUsuńZ podanych składników da się zrobić ok. 8-10 kotletów. Bez dodatków pewnie na 2 osoby byłoby to syte danie.
Usuń