Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

czwartek, 3 stycznia 2013

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

W ostatni piątek na obiad zrobiliśmy razem z moją Żoną Moniką kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami. Jest to świetna propozycja na postny obiad:)

Składniki:

- 1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
- 250g białego sera półtłustego
- 500g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz

Przygotowanie:


Woreczek kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle 15 minut).
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dorzucić pieczarki i podsmażyć. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce rozgnieść ser biały, dodać ugotowaną kaszę, podsmażone pieczarki, całość dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie do masy wbić 2 całe jajka i dokładnie wymieszać. Do masy dodawać bułki tartej do czasu uzyskania gęstej konsystencji (ja dałem ok. 2-3 łyżki).
Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze:)

2 komentarze:

  1. Pytanie. Składniki to na ile osób ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników da się zrobić ok. 8-10 kotletów. Bez dodatków pewnie na 2 osoby byłoby to syte danie.

      Usuń

Printfriendly