Dzisiaj przepis na drobną przekąskę, jaką ostatnio stworzyłem. Najlepiej od razu zrobić w większej ilości:)
Składniki:
- duże kapelusze pieczarek
- pomidorki koktajlowe
- papryka chili
- czosnek
- bazylia
- oregano
- masło
- ser typu feta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapelusze pieczarek obrać, czosnek obrać, posiekać, kawałek papryki chili rozkroić na pół, pozbyć się nasion, miąższ pokroić na cienkie paseczki (jak nie macie świeżego chili, to możecie zawsze użyć sproszkowanego).
Na kawałkach folii aluminiowej (na tyle duże, aby zawinąć w nie pieczarki) rozłożyć kapelusze pieczarek, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do wnętrza każdego kapelusza dać pomidorek koktajlowy przekrojony na pół, przyprawić bazylią i oregano (ja niestety miałem tylko suszone).
Następnie dodać odrobinę papryki chili i posiekanego czosnku.
Na koniec dać kawałki masła. Pieczarki zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut (dać na rozgrzanego grilla na 20 minut).
Po wyjęciu z piekarnika (zdjęciu z grilla) na każdą pieczarkę nałożyć kawałek sera feta. Podawać od razu.
- pomidorki koktajlowe
- papryka chili
- czosnek
- bazylia
- oregano
- masło
- ser typu feta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapelusze pieczarek obrać, czosnek obrać, posiekać, kawałek papryki chili rozkroić na pół, pozbyć się nasion, miąższ pokroić na cienkie paseczki (jak nie macie świeżego chili, to możecie zawsze użyć sproszkowanego).
Na kawałkach folii aluminiowej (na tyle duże, aby zawinąć w nie pieczarki) rozłożyć kapelusze pieczarek, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do wnętrza każdego kapelusza dać pomidorek koktajlowy przekrojony na pół, przyprawić bazylią i oregano (ja niestety miałem tylko suszone).
Na koniec dać kawałki masła. Pieczarki zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut (dać na rozgrzanego grilla na 20 minut).
Po wyjęciu z piekarnika (zdjęciu z grilla) na każdą pieczarkę nałożyć kawałek sera feta. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz