Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

wtorek, 25 września 2012

Pieczarki zapiekane (grillowane) z pomidorami i fetą


Dzisiaj przepis na drobną przekąskę, jaką ostatnio stworzyłem. Najlepiej od razu zrobić w większej ilości:)

Składniki:

- duże kapelusze pieczarek
- pomidorki koktajlowe
- papryka chili
- czosnek
- bazylia
- oregano
- masło
- ser typu feta
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą - składniki

Kapelusze pieczarek obrać, czosnek obrać, posiekać, kawałek papryki chili rozkroić na pół, pozbyć się nasion, miąższ pokroić na cienkie paseczki (jak nie macie świeżego chili, to możecie zawsze użyć sproszkowanego).
Na kawałkach folii aluminiowej (na tyle duże, aby zawinąć w nie pieczarki) rozłożyć kapelusze pieczarek, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą - przygotowanie

Do wnętrza każdego kapelusza dać pomidorek koktajlowy przekrojony na pół, przyprawić bazylią i oregano (ja niestety miałem tylko suszone).
Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą - przygotowanie

Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą - przygotowanie

Następnie dodać odrobinę papryki chili i posiekanego czosnku.
Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą - przygotowanie

Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą - przygotowanie

Na koniec dać kawałki masła. Pieczarki zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut (dać na rozgrzanego grilla na 20 minut).
Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą - przygotowanie

Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą - przygotowanie

Po wyjęciu z piekarnika (zdjęciu z grilla) na każdą pieczarkę nałożyć kawałek sera feta. Podawać od razu.
Pieczarki grillowane z pomidorami i fetą

Printfriendly