Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

piątek, 31 stycznia 2014

Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowara

Co jakiś czas nachodzi mnie na zrobienie domowej szynki/mielonki w szynkowarze. Przepisy na wędliny są bardzo proste, nie wymagają dużego nakładu sił, a efekt ostateczny jest świetny. Taka domowa szynka znika w mgnieniu oka, w przeciwieństwie do wędlin kupionych w sklepie. Dla wszystkich wielbicieli mielonek gorąco polecam ten przepis. Bazą do powstania przepisu był wpis na tym blogu.
 

Składniki:

- 0,5kg filetów kurczaka pokrojonych w drobną kostkę
- 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego (karczek, łopatka)
- 2 łyżki majeranku
- 1-3 ząbki czosnku, obrane i posiekane (ilość w zależności od upodobań)
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 3 płaskie!!! łyżeczki soli peklowej (ok. 13-15g), uważajcie, bo łatwo przesolić
- 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Szynkę wieprzowo-drobiową przygotowuje się w taki sam sposób jak szynkę drobiową.

Mięso wieprzowe zmielić. Do mięsa wieprzowego dodać pokrojone w kostkę filety, sól peklową, żelatynę, pieprz biały, 2 łyżki majeranku, posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszać w misce do czasu, aż mięso będzie się kleić do rąk.



Do szynkowaru włożyć woreczek do mrożenia żywności (taki z grubszej folii). Dzięki woreczkowi będzie łatwiej wydobyć szynkę z szynkowara. Do woreczka przekładać mięso dokładnie ugniatając, aby pozostało jak najmniej powietrza. Następnie zamknąć woreczek, przykryć metalową blaszką, założyć sprężynę i docisnąć pokrywką szynkowara. Szynkowar wstawić do lodówki na 24 godziny. 

Na następny dzień szynkowar włożyć do garnka, napełnionego zimną wodą powyżej powierzchni mięsa, i wstawić na gaz. Wodę podgrzać do temperatury 75-80°C. Szynkę parzyć w tej temperaturze przez 100 minut (1:40). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjąć szynkę z szynkowara.
Przepis ten pozwala otrzymać ok. 0,9kg pysznej szyneczki w galarecie, którą bez problemów można pokroić w plasterki nożem lub na krajalnicy.




Printfriendly