- 0,5kg filetów kurczaka pokrojonych w drobną kostkę
- 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego (karczek, łopatka)
- 2 łyżki majeranku
- 1-3 ząbki czosnku, obrane i posiekane (ilość w zależności od upodobań)
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 3 płaskie!!! łyżeczki soli peklowej (ok. 13-15g), uważajcie, bo łatwo przesolić
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Szynkę wieprzowo-drobiową przygotowuje się w taki sam sposób jak szynkę drobiową.
Mięso wieprzowe zmielić. Do mięsa wieprzowego dodać pokrojone w kostkę filety, sól peklową, żelatynę, pieprz biały, 2 łyżki majeranku, posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszać w misce do czasu, aż mięso będzie się kleić do rąk.
Do szynkowaru włożyć woreczek do mrożenia żywności (taki z grubszej folii). Dzięki woreczkowi będzie łatwiej wydobyć szynkę z szynkowara. Do woreczka przekładać mięso dokładnie ugniatając, aby pozostało jak najmniej powietrza. Następnie zamknąć woreczek, przykryć metalową blaszką, założyć sprężynę i docisnąć pokrywką szynkowara. Szynkowar wstawić do lodówki na 24 godziny.
Na następny dzień szynkowar włożyć do garnka, napełnionego zimną wodą powyżej powierzchni mięsa, i wstawić na gaz. Wodę podgrzać do temperatury 75-80°C. Szynkę parzyć w tej temperaturze przez 100 minut (1:40). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjąć szynkę z szynkowara.
Przepis ten pozwala otrzymać ok. 0,9kg pysznej szyneczki w galarecie, którą bez problemów można pokroić w plasterki nożem lub na krajalnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz