Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

czwartek, 7 lutego 2013

Zupa krem porowy

Kolejna z serii zupa krem. Tym razem krem porowy (jeszcze parę zup kremów mi zostało do zrobienia, jakby ktoś pytał).

Składniki:

- 2 duże pory (białe i jasnozielone części)
- 2 jabłka
- 50g masła
- pół małego opakowania śmietany
- 0,5l wywaru warzywnego (lub rosołu, bulionu)
- sól, pieprz

Przygotowanie:


Pory umyłem, białą i jasnozieloną część pokroiłem w talarki. Na dużej patelni rozpuściłem kawałek masła (ok. 50g), na patelnię wrzuciłem pora i zeszkliłem.




W garnku miałem ok. 0,5 litra rosołu z dnia poprzedniego. Możecie spokojnie użyć kostki rosołowej drobiowej, warzywnej, lub wywaru z warzyw. Do bulionu wrzuciłem podsmażone pory. Gotowałem ok. 10 minut pod przykryciem (w tym czasie obrałem i pokroiłem w kostkę jabłka).


Do gotującej się zupy dorzuciłem jabłka pokrojone w kostkę i gotowałem jeszcze kilka minut. Na koniec dodałem do zupy śmietanę i przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę zmiksowałem.



Printfriendly