Składniki:
- 2 duże pory (białe i jasnozielone części)
- 2 jabłka
- 50g masła
- pół małego opakowania śmietany
- 0,5l wywaru warzywnego (lub rosołu, bulionu)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- 2 jabłka
- 50g masła
- pół małego opakowania śmietany
- 0,5l wywaru warzywnego (lub rosołu, bulionu)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pory umyłem, białą i jasnozieloną część pokroiłem w talarki. Na dużej patelni rozpuściłem kawałek masła (ok. 50g), na patelnię wrzuciłem pora i zeszkliłem.
W garnku miałem ok. 0,5 litra rosołu z dnia poprzedniego. Możecie spokojnie użyć kostki rosołowej drobiowej, warzywnej, lub wywaru z warzyw. Do bulionu wrzuciłem podsmażone pory. Gotowałem ok. 10 minut pod przykryciem (w tym czasie obrałem i pokroiłem w kostkę jabłka).
Do gotującej się zupy dorzuciłem jabłka pokrojone w kostkę i gotowałem jeszcze kilka minut. Na koniec dodałem do zupy śmietanę i przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę zmiksowałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz