Składniki:
- 5 cebul
- 2 ziemniaki
- mieszanka warzyw (mała marchewka, mała pietruszka, kawałek selera)
- 0,5l wywaru warzywnego (lub rosołu, bulionu)
- 1 łyżeczka tymianku
- 100ml wina białego
- sól, pieprz
- olej (masło) do smażenia
Przygotowanie:
- 2 ziemniaki
- mieszanka warzyw (mała marchewka, mała pietruszka, kawałek selera)
- 0,5l wywaru warzywnego (lub rosołu, bulionu)
- 1 łyżeczka tymianku
- 100ml wina białego
- sól, pieprz
- olej (masło) do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowania zacząłem od obrania, umycia i pokrojenia w kostkę ziemniaków, które wrzuciłem do garnka z rosołem (został z dnia poprzedniego, dlatego też nie użyłem kostki rosołowej). Do garnka dorzuciłem mieszankę warzywną (małą marchewkę, pietruszkę i kawałek selera - obrane i starte na tarce). Garnek przykryłem pokrywką i wstawiłem na gaz.
W czasie, gdy zupa się gotowała, obrałem i pokroiłem w kostkę cebulę. Na dużej patelni rozgrzałem odrobinę oleju. Na patelnię wrzuciłem cebulę i skarmelizowałem (podsmażyłem na złoty kolor).
Podsmażoną cebulę przełożyłem do garnka z zupą, całość gotowałem do miękkości.
Pod koniec gotowania dodałem ok. 100ml białego półsłodkiego wina (takie akurat miałem, choć w przepisach raczej występuje wytrawne) oraz tymianek.
Gotową zupę zdjąłem z ognia, po przestygnięciu zmiksowałem i przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Monika przygotowała nam do zupy smakowite grzanki z bagietki z serem żółtym. Dzięki niej mogłem zrobić znacznie bardziej apetyczne zdjęcie:) Grzanki świetnie się komponują z tą zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz