Składniki:
- 250g krewetek (ja miałem krewetki koktajlowe mrożone)
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1 malutka papryczka chili
- 1 limonka
- 1 awokado
- 50g masła
Przygotowanie:
Krewetki wyjąłem wcześniej, aby się rozmroziły. Ja miałem mrożone krewetki koktajlowe, lepsze byłyby jakieś większe i świeże:) Na początek wziąłem się za cebulę, którą obrałem i pokroiłem w kostkę.
Obrałem również czosnek, który później przecisnę przez praskę. Ostrą papryczkę przekroiłem wzdłuż, wydłubałem i wyrzuciłem nasiona, miąższ drobno posiekałem. Miałem bardzo malutką papryczkę o ogromnej mocy:)
Na dużej patelni rozpuściłem masło, następnie wrzuciłem cebulę i zeszkliłem. Do zeszklonej cebuli dodałem czosnek przeciśnięty przez praskę (ok. 3 duże ząbki).
Po kilku minutach wrzuciłem na patelnię krewetki i ostrą papryczkę, smażyłem przez kilka minut mieszając. Limonkę umyłem, pogniotłem trochę, aby dało się lepiej wycisnąć sok, następnie przeciąłem na pół i wycisnąłem sok z obu połówek na patelnię. Danie przyprawiłem odrobinę solą. Pozostawiłem na małym gazie na kilka minut, aby sok trochę odparował.
W międzyczasie obrałem awokado i pokroiłem w kostkę.
Tak prezentuje się gotowe danie:) Najlepiej smakuje na ciepło.
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1 malutka papryczka chili
- 1 limonka
- 1 awokado
- 50g masła
Przygotowanie:
Krewetki wyjąłem wcześniej, aby się rozmroziły. Ja miałem mrożone krewetki koktajlowe, lepsze byłyby jakieś większe i świeże:) Na początek wziąłem się za cebulę, którą obrałem i pokroiłem w kostkę.
Obrałem również czosnek, który później przecisnę przez praskę. Ostrą papryczkę przekroiłem wzdłuż, wydłubałem i wyrzuciłem nasiona, miąższ drobno posiekałem. Miałem bardzo malutką papryczkę o ogromnej mocy:)
Na dużej patelni rozpuściłem masło, następnie wrzuciłem cebulę i zeszkliłem. Do zeszklonej cebuli dodałem czosnek przeciśnięty przez praskę (ok. 3 duże ząbki).
Po kilku minutach wrzuciłem na patelnię krewetki i ostrą papryczkę, smażyłem przez kilka minut mieszając. Limonkę umyłem, pogniotłem trochę, aby dało się lepiej wycisnąć sok, następnie przeciąłem na pół i wycisnąłem sok z obu połówek na patelnię. Danie przyprawiłem odrobinę solą. Pozostawiłem na małym gazie na kilka minut, aby sok trochę odparował.
W międzyczasie obrałem awokado i pokroiłem w kostkę.
Do miseczki przełożyłem awokado, dodałem krewetki. Całość dokładnie wymieszałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz