Składniki:
- banany
- 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 200ml wody
- pół cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 20g masła
Przygotowanie:
- 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 200ml wody
- pół cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 20g masła
Przygotowanie:
Do garnuszka nalałem wody, wsypałem cukier brązowy, rozpaliłem gaz i doprowadziłem syrop do wrzenia mieszając od czasu do czasu.
Syrop gotowałem przez kilka minut, aby nadmiar wody odparował. Gdy syrop odrobinę zgęstniał, dodałem kawałek masła, następnie sok wyciśnięty z połówki cytryny. Syrop gotowałem dalej, aby odparować nadmiar wody.
Pod koniec dodałem cynamon i esencję waniliową.
Do tak przygotowanego syropu wrzuciłem banany i obgotowałem z każdej strony (po kilka minut na stronę).
Gotowe banany podałem z dodatkiem syropu, w którym się gotowały. Deser ten przypomniał nam troszkę naszą wycieczkę. Syropu zostało na tyle, że dwa dni później udało się powtórzyć tę odrobinę przyjemności:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz