Składniki:
- mięso wołowe mielone (ok. 100-150g na 1 hamburgera)
- ogórek kiszony
- kawałek cebuli
- plasterek sera żółtego
- świeża bułka kajzerka
- sól, pieprz
- ketchup
Przygotowanie:
Świeże mięso wołowe zmieliłem w maszynce. Przyprawiłem solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszałem. Nie dodawałem żadnych innych przypraw.
Teflonową patelnię rozgrzałem na ogniu (bez dodatku tłuszczu). Rękami zwilżonymi wodą uformowałem hamburgera, mocno rozpłaszczyłem i położyłem na rozgrzanej patelni. Mięso smażyłem po kilka minut z każdej strony, tak, aby się mocno przypiekło.
Upieczonego hamburgera przełożyłem do świeżej, przekrojonej na pół kajzerki (możecie ją lekko zarumienić na patelni, ja pozostałem przy świeżej bułce). Następnie nałożyłem plasterek sera, ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki i kilka piórek cebuli. Całość polałem sporą ilością ketchupu. Jeśli lubicie, możecie dodać też musztardę i inne dodatki według uznania.
Gotowy cheesburger prezentował się smakowicie. Świeża kajzerka była miękka i chrupiąca. Ser lekko się roztopił pod wpływem ciepła hamburgera.
- ogórek kiszony
- kawałek cebuli
- plasterek sera żółtego
- świeża bułka kajzerka
- sól, pieprz
- ketchup
Przygotowanie:
Świeże mięso wołowe zmieliłem w maszynce. Przyprawiłem solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszałem. Nie dodawałem żadnych innych przypraw.
Upieczonego hamburgera przełożyłem do świeżej, przekrojonej na pół kajzerki (możecie ją lekko zarumienić na patelni, ja pozostałem przy świeżej bułce). Następnie nałożyłem plasterek sera, ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki i kilka piórek cebuli. Całość polałem sporą ilością ketchupu. Jeśli lubicie, możecie dodać też musztardę i inne dodatki według uznania.
Gotowy cheesburger prezentował się smakowicie. Świeża kajzerka była miękka i chrupiąca. Ser lekko się roztopił pod wpływem ciepła hamburgera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz