Składniki:
- 300g dyni
- 1 limonka
- 1cm kawałek imbiru
- 2-3 łyżki cukru demerara
- esencja waniliowa
- 50g masła
Przygotowanie:
- 1 limonka
- 1cm kawałek imbiru
- 2-3 łyżki cukru demerara
- esencja waniliowa
- 50g masła
Przygotowanie:
Kawałek dyni obrałem ze skórki, wykroiłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem w kostkę. Kawałek imbiru obrałem i posiekałem. skórkę z ćwierci limonki posiekałem.
Na dużą patelnię wrzuciłem masło i dynię. Dynię smażyłem przez kilka minut. Następnie dodałem posiekaną skórkę z limonki i imbir, wymieszałem drewnem, całość smażyłem przez kolejne kilka minut.
Do dyni dodałem sok wyciśnięty z całej limonki, kilka kropel esencji waniliowej oraz ok. 2-3 łyżki cukru demerara. Całość dokładnie wymieszałem i potrzymałem przez kilka minut na ogniu. W tym czasie większość soku odparowała tworząc gęsty sos.
Gotowy deser przełożyłem do miseczki.
Dynia w tym wydaniu najlepiej smakuje na ciepło:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz