Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

wtorek, 9 października 2012

Marmolada dyniowo-jabłkowa


Przepisów z dyni ciąg dalszy. Jak mogliście zobaczyć przy ostatnim przepisie na zupę krem z dyni, dopiero rozpocząłem moją dynię. Dzisiaj przepis na marmoladę dyniowo-jabłkową i nie jest to ostatni przepis na dynię, jaki opublikuję w najbliższym czasie. W dzisiejszym przepisie ilości bardzo małe, marmoladę zrobiłem na próbę. Po udanych próbach powstało kilka słoików:)

Składniki:

- 0,5kg dyni
- 2 jabłka
- ok. 100g cukru trzcinowego demerara
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka esencji waniliowej

Przygotowanie:


Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce, jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na drobnej tarce. Dynię i jabłka przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu do miękkości. Nadmiar wody odparować, pod koniec dodać cukier, cynamon i esencję waniliową (może być cukier waniliowy). Całość dokładnie wymieszać.


 Gorącą marmoladę przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 15 minut.

Printfriendly