Przepisów z dyni ciąg dalszy. Jak mogliście zobaczyć przy ostatnim przepisie na zupę krem z dyni, dopiero rozpocząłem moją dynię. Dzisiaj przepis na marmoladę dyniowo-jabłkową i nie jest to ostatni przepis na dynię, jaki opublikuję w najbliższym czasie. W dzisiejszym przepisie ilości bardzo małe, marmoladę zrobiłem na próbę. Po udanych próbach powstało kilka słoików:)
Składniki:
- 0,5kg dyni
- 2 jabłka
- ok. 100g cukru trzcinowego demerara
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Gorącą marmoladę przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 15 minut.
- 2 jabłka
- ok. 100g cukru trzcinowego demerara
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce, jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na drobnej tarce. Dynię i jabłka przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu do miękkości. Nadmiar wody odparować, pod koniec dodać cukier, cynamon i esencję waniliową (może być cukier waniliowy). Całość dokładnie wymieszać.
Gorącą marmoladę przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz