Składniki:
- 500g dyni
- 500g marchwi
- 3 ząbki czosnku
- 50g masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zupa wyszła bardzo gęsta, w smaku mocno czosnkowa, delikatnie słodka od marchewki.
- 500g marchwi
- 3 ząbki czosnku
- 50g masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowania zacząłem od umycia warzyw. Marchew obrałem, pokroiłem na małe kawałki (tak, żeby jak najszybciej się ugotowały). Do garnka wlałem ok. 1l wody, wstawiłem na gaz. Do wody wrzuciłem pokrojoną marchew.
Dynię obrałem ze skórki, wykroiłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem w kostkę i dodałem do marchewki. Całość gotowałem pod przykryciem ok. 30 minut (do czasu, aż warzywa nie zmiękły).
Do ugotowanych warzyw dodałem obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i kawałek masła. Zupie pozwoliłem gotować się jeszcze przez 2 minuty. Następnie zupę zdjąłem z ognia, zmiksowałem, na koniec przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Zupa wyszła bardzo gęsta, w smaku mocno czosnkowa, delikatnie słodka od marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz