Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

czwartek, 11 października 2012

Zupa krem paprykowo-pomidorowy

Kolejna zupa krem trafia do zbioru moich przepisów. Podobną zupę jadłem ostatnio w restauracji i postanowiłem spróbować stworzyć ją samemu w domu. Wyszła całkiem smakowita, polecam spróbować:)

Składniki:

- 8 pomidorów (2 puszki pomidorów krojonych)
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 kostka warzywna
- 2cm kawałek papryki chili (0,5 łyżeczki ostrej papryki)
- 0,5 łyżki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:


Przygotowania zacząłem od cebuli, którą obrałem i pokroiłem w kostkę. Następnie zabrałem się za paprykę i pomidory. Paprykę umyłem, wykroiłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem w kostkę. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki i pokroiłem w kostkę.
W garnku rozgrzałem odrobinę oleju, dodałem cebulę i zeszkliłem, następnie dodałem paprykę i podsmażałem przez 2 minuty.


W kolejnym kroku dodałem do garnka pomidory, całość zalałem wodą i dodałem kostkę warzywną. Kawałek papryki chili przekroiłem, wyskrobałem nasiona, a miąższ posiekałem i dodałem do garnka. Zupę przykryłem pokrywką i gotowałem przez ok. 20 minut.


Po tym czasie zupę zdjąłem z ognia, zmiksowałem, przyprawiłem solą i pieprzem do smaku. Dodałem jeszcze odrobinę słodkiej papryki.


Printfriendly