Składniki:
- 8 pomidorów (2 puszki pomidorów krojonych)
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 kostka warzywna
- 2cm kawałek papryki chili (0,5 łyżeczki ostrej papryki)
- 0,5 łyżki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W kolejnym kroku dodałem do garnka pomidory, całość zalałem wodą i dodałem kostkę warzywną. Kawałek papryki chili przekroiłem, wyskrobałem nasiona, a miąższ posiekałem i dodałem do garnka. Zupę przykryłem pokrywką i gotowałem przez ok. 20 minut.
Po tym czasie zupę zdjąłem z ognia, zmiksowałem, przyprawiłem solą i pieprzem do smaku. Dodałem jeszcze odrobinę słodkiej papryki.
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 kostka warzywna
- 2cm kawałek papryki chili (0,5 łyżeczki ostrej papryki)
- 0,5 łyżki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowania zacząłem od cebuli, którą obrałem i pokroiłem w kostkę. Następnie zabrałem się za paprykę i pomidory. Paprykę umyłem, wykroiłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem w kostkę. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki i pokroiłem w kostkę.
W garnku rozgrzałem odrobinę oleju, dodałem cebulę i zeszkliłem, następnie dodałem paprykę i podsmażałem przez 2 minuty.
W kolejnym kroku dodałem do garnka pomidory, całość zalałem wodą i dodałem kostkę warzywną. Kawałek papryki chili przekroiłem, wyskrobałem nasiona, a miąższ posiekałem i dodałem do garnka. Zupę przykryłem pokrywką i gotowałem przez ok. 20 minut.
Po tym czasie zupę zdjąłem z ognia, zmiksowałem, przyprawiłem solą i pieprzem do smaku. Dodałem jeszcze odrobinę słodkiej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz