- 1kg ziemniaków, obranych, umytych, pokrojonych w cienkie plasterki (ok. 0,5cm)
- 1kg kapusty kiszonej, odciśniętej z wody, poszatkowanej
- 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (ja miałem łopatkę, którą własnoręcznie zmieliłem)
- 250g pieczarek, obranych, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, obrana, pokrojona w drobną kostkę
- 3 małe ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 1 małe opakowanie śmietany 18% (200g)
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1) Warstwa mięsna:
Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, paprykę słodką, ostrą, zioła prowansalskie, 1,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
2) Warstwa kapusty kiszonej:
Do poszatkowanej kapusty kiszonej (ja kroję kapustę na 1cm kawałki, aby nie mieć długich włókien) dodać pokrojone pieczarki, śmietanę, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na dnie żaroodpornego naczynia, wysmarowanego lekko olejem, wyłożyć warstwy w następującej kolejności:
a) warstwa ziemniaków (na 2 plasterki), przyprawić solą i pieprzem
b) warstwa kapusty kiszonej
c) warstwa mięsa mielonego
d) warstwa kapusty kiszonej
e) warstwa ziemniaków (na 2 plasterki), przyprawić solą i pieprzem
Powinniście uzyskać mniej więcej taki efekt:)
Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzałki góra-dół) na 80-90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz