- 4 udka kurczaka (ja miałem podudzia, które wyfiletowałem z kości)
- 1 brokuł, bez łodygi, podzielony na różyczki
- 3 średnie marchewki, obrane, pokrojone w 1cm talarki
- 250g pieczarek, obranych, pokrojonych na duże kawałki
- 1 por, pokrojony w grube półtalarki
- 1 duża cebula, obrana, grubo pokrojona
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w 1cm paski
- pół żółtej papryki, pokrojonej w 1cm paski
- 10-15 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 4 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
- sok z połówki limonki
- kilka łyżek oleju
- 1-2 łyżki curry
- 1-2 łyżki papryki słodkiej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Podudzia kurczaka przyprawić solą, pieprzem i curry. Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć połowę porcji marchewki, pora, cebuli, czosnku, pieczarek i papryki. Całość posypać solą, pieprzem, papryką słodką i curry.
Na warzywa przełożyć przyprawione podudzia kurczaka. Podudzia obłożyć różyczkami brokuła.
Na mięso przełożyć resztę warzyw - marchewkę, pora, cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę i pomidorki koktajlowe. Całość przyprawić dość mocno solą, pieprzem, papryką słodką i curry. Następnie skropić delikatnie olejem i sokiem z połówki limonki.
Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 80-90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz