Składniki:
- 8 papryk różnych kolorów (ja miałem 4 większe czerwone i 4 mniejsze żółte)
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
- 500g pieczarek
- 1 cebula (ja miałem czerwoną)
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 2 woreczki ryżu (200g)
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka oregano
- 0,5 łyżki bazylii
- 8 plasterków sera żółtego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Tak prezentowało się mięso z pieczarkami przed wymieszaniem z ryżem:
W kolejnym kroku wziąłem w obroty paprykę. Czubek każdej papryki ściąłem, wydrążyłem gniazda nasienne, wykroiłem zielony ogonek. Tak powstały paprykowe pojemniczki z przykrywką, które napełniłem po brzegi farszem i przykryłem plasterkiem sera żółtego. Na koniec każdą paprykę przykryłem paprykową dziurawą pokrywką:) Nafaszerowane papryki wstawiłem do nagrzanego do 200°C piekarnika na okres 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika papryki prezentowały się smakowicie:)
A tak prezentowała się porcja dla wygłodniałej osoby:
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
- 500g pieczarek
- 1 cebula (ja miałem czerwoną)
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 2 woreczki ryżu (200g)
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka oregano
- 0,5 łyżki bazylii
- 8 plasterków sera żółtego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowania zacząłem do cebuli którą obrałem, pokroiłem w kostkę. Na dużej patelni rozgrzałem odrobinę oleju, wrzuciłem cebulę i zeszkliłem. Następnie do cebuli dodałem mięso mielone i przesmażyłem (ok. 5 minut) ciągle mieszając drewnianą łopatką.
Pieczarki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę (małe pieczarki na 6-8 kawałków) i dodałem do mięsa. Całość podsmażyłem ciągle mieszając (dalsze 5 minut). W kolejnym kroku dodałem pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, wymieszałem i doprowadziłem do wrzenia. Powstały nadmiar płynu odparowałem.
Do mięsa z pieczarkami dodałem wszystkie przyprawy - paprykę ostrą, paprykę słodką, bazylię, oregano, obrany i posiekany czosnek, dokładnie wymieszałem, na koniec przyprawiłem solą i pieprzem do smaku.
2 woreczki ryżu ugotowałem w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż wymieszałem z mięsem z pieczarkami.
Tak prezentowało się mięso z pieczarkami przed wymieszaniem z ryżem:
A tak po wymieszaniu z ryżem, czyli gotowy farsz:
W kolejnym kroku wziąłem w obroty paprykę. Czubek każdej papryki ściąłem, wydrążyłem gniazda nasienne, wykroiłem zielony ogonek. Tak powstały paprykowe pojemniczki z przykrywką, które napełniłem po brzegi farszem i przykryłem plasterkiem sera żółtego. Na koniec każdą paprykę przykryłem paprykową dziurawą pokrywką:) Nafaszerowane papryki wstawiłem do nagrzanego do 200°C piekarnika na okres 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika papryki prezentowały się smakowicie:)
A tak prezentowała się porcja dla wygłodniałej osoby:
Życzę smacznego gotowania i czekam na Wasze komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz