Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

wtorek, 30 października 2012

Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami

Faszerowania ciąg dalszy, tym razem nafaszerowałem papryki. Farsz bardzo podobny do ostatniego (w cukinii faszerowanej), tym razem dodatkowo spora ilość pieczarek. Porcja dla 4-6 osób w zależności od ilości wygłodniałych:)

Składniki:

- 8 papryk różnych kolorów (ja miałem 4 większe czerwone i 4 mniejsze żółte)
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
- 500g pieczarek
- 1 cebula (ja miałem czerwoną)
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 2 woreczki ryżu (200g)
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka oregano
- 0,5 łyżki bazylii
- 8 plasterków sera żółtego
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - składniki

Przygotowania zacząłem do cebuli którą obrałem, pokroiłem w kostkę. Na dużej patelni rozgrzałem odrobinę oleju, wrzuciłem cebulę i zeszkliłem. Następnie do cebuli dodałem mięso mielone i przesmażyłem (ok. 5 minut) ciągle mieszając drewnianą łopatką.
Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

Pieczarki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę (małe pieczarki na 6-8 kawałków) i dodałem do mięsa. Całość podsmażyłem ciągle mieszając (dalsze 5 minut). W kolejnym kroku dodałem pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, wymieszałem i doprowadziłem do wrzenia. Powstały nadmiar płynu odparowałem.
Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

Do mięsa z pieczarkami dodałem wszystkie przyprawy - paprykę ostrą, paprykę słodką, bazylię, oregano, obrany i posiekany czosnek, dokładnie wymieszałem, na koniec przyprawiłem solą i pieprzem do smaku.
2 woreczki ryżu ugotowałem w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż wymieszałem z mięsem z pieczarkami.
Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

Tak prezentowało się mięso z pieczarkami przed wymieszaniem z ryżem:
Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

A tak po wymieszaniu z ryżem, czyli gotowy farsz:
Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

W kolejnym kroku wziąłem w obroty paprykę. Czubek każdej papryki ściąłem, wydrążyłem gniazda nasienne, wykroiłem zielony ogonek. Tak powstały paprykowe pojemniczki z przykrywką, które napełniłem po brzegi farszem i przykryłem plasterkiem sera żółtego. Na koniec każdą paprykę przykryłem paprykową dziurawą pokrywką:) Nafaszerowane papryki wstawiłem do nagrzanego do 200°C piekarnika na okres 30 minut.
Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - przygotowanie

Po wyjęciu z piekarnika papryki prezentowały się smakowicie:)
Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami

A tak prezentowała się porcja dla wygłodniałej osoby:
Papryki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami - propozycja podania

Życzę smacznego gotowania i czekam na Wasze komentarze.

Printfriendly