Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

sobota, 22 września 2012

Lazania (lasagne) z mięsem mielonym i szpinakiem

Nadeszła pora na obiecany przepis na lazanię, jaką ostatnimi czasy przygotowałem.

Składniki:

- makaron typu lasagne
- 15dag sera żółtego tartego
sos beszamelowy (0,5l mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, sól, pieprz)
Na warstwy mięsne:
- 0,5kg mięsa mielonego (ja zmieliłem karczek wieprzowy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżki bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na warstwę szpinakową:
- 1 paczka szpinaku mrożonego liściastego (lub 0,5kg szpinaku świeżego)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
-  masło i olej do smażenia

Przygotowanie:



Sos beszamelowy przyrządzić według tego przepisu.
Warstwa mięsna:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę, smażyć kilka minut mieszając drewnem (aż się zeszkli), następnie dodać mięso mielone i smażyć 5-10 minut ciągle mieszając.
Lazania - warstwa mięsna - przygotowanie

Lazania - warstwa mięsna - przygotowanie

Jak mięso już się ładnie podsmaży, dodać pomidory z puszki (lub 5 pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę) i dusić przez kilka minut.
Lazania - warstwa mięsna - przygotowanie

Następnie dodać posiekany czosnek (przeciśnięty przez praskę), paprykę słodką i ostrą oraz bazylię. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso zdjąć z ognia, zabrać się za warstwę szpinakową.
Lazania - warstwa mięsna - przygotowanie

Lazania - warstwa mięsna

Warstwa szpinakowa:
Na dużej patelni rozgrzać masło zmieszane z olejem. Wrzucić szpinak w liściach (mrożony lub świeży). Smażyć kilka minut. 
Lazania - warstwa szpinakowa - przygotowanie

Następnie dodać posiekany czosnek (przeciśnięty przez praskę), przyprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia.
Lazania - warstwa szpinakowa

Po powyższych krokach wasza kuchnia powinna wyglądać w następujący sposób:

Jak już wszystko będziecie mieć gotowe, możecie przejść do następnego kroku, a mianowicie składania lazanii. Ja używam surowego makaronu typu lasagne (nie podgotowuję go wcześniej, mięknie od sosu beszamelowego podczas pieczenia).
W prostokątnej blasze układać warstwy lazanii, idąc od dołu:
1) makaron
2) sos beszamelowy 
3) połowa mięsa mielonego
4) makaron
5) sos beszamelowy
6) cały szpinak
7) makaron
8) sos beszamelowy
9) druga połowa mięsa mielonego
10) makaron
11) sos beszamelowy
12) tarty ser żółty
Poszczególne kroki możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach.











Sosu beszamelowego nie żałować, dzięki temu surowy makaron po upieczeniu będzie al dente.
Przygotowaną lazanię wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200°C.
Tak lazania prezentowała się u mnie po upieczeniu:

A tak prezentowała się lazania na talerzu:

Życzę smacznego gotowania i czekam na Wasze komentarze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly