Składniki:
- makaron typu lasagne
- 15dag sera żółtego tartego
- sos beszamelowy (0,5l mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, sól, pieprz)
Na warstwy mięsne:
- 0,5kg mięsa mielonego (ja zmieliłem karczek wieprzowy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżki bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na warstwę szpinakową:
- 1 paczka szpinaku mrożonego liściastego (lub 0,5kg szpinaku świeżego)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- masło i olej do smażenia
Przygotowanie:
Sos beszamelowy przyrządzić według tego przepisu.
Sosu beszamelowego nie żałować, dzięki temu surowy makaron po upieczeniu będzie al dente.
Przygotowaną lazanię wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200°C.
Tak lazania prezentowała się u mnie po upieczeniu:
A tak prezentowała się lazania na talerzu:
Życzę smacznego gotowania i czekam na Wasze komentarze.
- 15dag sera żółtego tartego
- sos beszamelowy (0,5l mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, sól, pieprz)
Na warstwy mięsne:
- 0,5kg mięsa mielonego (ja zmieliłem karczek wieprzowy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżki bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na warstwę szpinakową:
- 1 paczka szpinaku mrożonego liściastego (lub 0,5kg szpinaku świeżego)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- masło i olej do smażenia
Przygotowanie:
Warstwa mięsna:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę, smażyć kilka minut mieszając drewnem (aż się zeszkli), następnie dodać mięso mielone i smażyć 5-10 minut ciągle mieszając.
Jak mięso już się ładnie podsmaży, dodać pomidory z puszki (lub 5 pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę) i dusić przez kilka minut.
Następnie dodać posiekany czosnek (przeciśnięty przez praskę), paprykę słodką i ostrą oraz bazylię. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso zdjąć z ognia, zabrać się za warstwę szpinakową.
Warstwa szpinakowa:
Na dużej patelni rozgrzać masło zmieszane z olejem. Wrzucić szpinak w liściach (mrożony lub świeży). Smażyć kilka minut.
Następnie dodać posiekany czosnek (przeciśnięty przez praskę), przyprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia.
Po powyższych krokach wasza kuchnia powinna wyglądać w następujący sposób:
Jak już wszystko będziecie mieć gotowe, możecie przejść do następnego kroku, a mianowicie składania lazanii. Ja używam surowego makaronu typu lasagne (nie podgotowuję go wcześniej, mięknie od sosu beszamelowego podczas pieczenia).
W prostokątnej blasze układać warstwy lazanii, idąc od dołu:
1) makaron
2) sos beszamelowy
3) połowa mięsa mielonego
4) makaron
5) sos beszamelowy
6) cały szpinak
7) makaron
8) sos beszamelowy
9) druga połowa mięsa mielonego
10) makaron
11) sos beszamelowy
12) tarty ser żółty
Poszczególne kroki możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach.
Przygotowaną lazanię wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200°C.
A tak prezentowała się lazania na talerzu:
Życzę smacznego gotowania i czekam na Wasze komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz