Składniki:
- 2 brokuły
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- pół małego selera
- 1 duży ziemniak
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe serki topione
- 2 kostki rosołowe warzywne
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od brokułów. Oddzielamy "różyczki" od głąba i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Ja skorzystałem z włoszczyzny suszonej.
Garnek z 1,5l wody stawiamy na gazie (płycie grzewczej, czy co tam macie). Do garnka wrzucamy obrane warzywa i różyczki brokułów. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.
Zupę przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodajemy 2 kostki rosołowe oraz 2 serki topione (lub 1 większy). 3 ząbki czosnku obieramy i przeciskamy do zupy (lub siekamy i dodajemy do zupy).
Gotujemy jeszcze 2 minuty. Później zdejmujemy z gazu. Jak zupa trochę ostygnie, miksujemy ją na krem.
Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem podajemy sam, z ziemniakami, z groszkiem ptysiowym. Przed podaniem możecie ozdobić każdy talerz łyżką śmietany.
Życzę smacznego i jak zwykle czekam na Wasze komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz