Składniki:
- 1kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 100ml octu winnego 6% (ja dałem jabłkowy)
- 10 goździków
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 8 kulek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od marynaty. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) umyć, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa razem z cebulą wrzucić do niedużego garnka, dodać przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki. Do garnka nalać wody (tyle, żeby przykryła warzywa) i wstawić na gaz.
Warzywa gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać ocet winny, sól (około 1-1,5 łyżki), szczyptę pieprzu, cukier (około 1 łyżeczkę) i doprowadzić do wrzenia.
Gotowa marynata powinna być w smaku mocno słona i mocno octowa. Marynatę zdjąć z gazu i odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonej marynaty włożyć szynkę (najlepiej w jak najmniejszym garnku, tak, aby szynka była w miarę przykryta), przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 3-4 dni, kilka razy obracając szynkę w marynacie.
Po 3-4 dniach szynkę wyjąć z marynaty, oczyścić z wszystkich warzyw i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 1 godzinę co jakiś czas polewając szynkę powstałym sosem. Ja szynkę piekłem przykrytą w naczyniu żaroodpornym.
Gotową szynkę można podać na obiad, lub jako wędlinę do kanapek.
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz