Składniki:
- 100g łososia wędzonego sałatkowego
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200g śmietany (małe opakowanie)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- makaron (ok. 200g)
Przygotowanie:
Pół cebuli obrać, umyć i drobno posiekać. W rondelku rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę. Smażyć kilka minut mieszając drewnem, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać łososia wędzonego sałatkowego (jest w drobnych kawałkach, więc nie trzeba go siekać przed wrzuceniem do rondelka). Smażyć kilka minut mieszając, trochę rozdrabniać łopatką.
Jak łosoś się ładnie zaróżowi, dodać śmietanę, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (posiekany, jak ktoś nie ma praski). Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Łosoś jest przeważnie na tyle słony, że całej potrawy nie trzeba już dosalać.
Tak prezentuje się gotowy sos.
Dowolny makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie dokładnie wymieszać razem z sosem.
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze.
- 100g łososia wędzonego sałatkowego
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200g śmietany (małe opakowanie)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- makaron (ok. 200g)
Przygotowanie:
Pół cebuli obrać, umyć i drobno posiekać. W rondelku rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę. Smażyć kilka minut mieszając drewnem, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać łososia wędzonego sałatkowego (jest w drobnych kawałkach, więc nie trzeba go siekać przed wrzuceniem do rondelka). Smażyć kilka minut mieszając, trochę rozdrabniać łopatką.
Jak łosoś się ładnie zaróżowi, dodać śmietanę, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (posiekany, jak ktoś nie ma praski). Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Łosoś jest przeważnie na tyle słony, że całej potrawy nie trzeba już dosalać.
Tak prezentuje się gotowy sos.
Dowolny makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie dokładnie wymieszać razem z sosem.
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz