Przepis na bardzo prosty i bardzo szybki sos serowy. Przydatny w niektórych moich potrawach. Będę się do niego czasem odwoływał.
Składniki:
- 2 duże serki topione (gouda, ementaler itp.)
- 1 duża śmietana (400g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka warzywna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do małego garnka wlać 50-100ml wody (tak, żeby przykryć dno), doprowadzić do wrzenia i wrzucić serki (ja dałem 3 małe zamiast 2-ch dużych).
Całość mieszać drewnem, aż serki w miarę się rozpuszczą. Dodać śmietanę, posiekany czosnek i pokruszoną kostkę warzywną.
Sos ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Doprawić pieprzem i solą (sól raczej zbędna) do smaku.
Bardzo fajnie smakuje makaron z kurczakiem i brokułami w sosie serowym.
Życzę smacznego i udanych fantazji kulinarnych:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz