- 1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze), wypłukany, pokrojony w kostkę
- 1 średniej wielkości cukinia, umyta, obrana, pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w plasterki
- 3 duże pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 200g śmietany
- 1-1,5 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 350-400g makaronu typu farfalle, ugotowanego al-dente w osolonej wodzie
Przygotowanie:
Dobrze jest przed smażeniem przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki.
Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulę i czosnek, lekko zeszklić (ok. 2-3 minuty).
Do cebuli dodać pokrojony filet z kurczaka, szybko przesmażyć (ok. 5 minut). Do kurczaka dodać cukinię, dusić przez 5 minut, następnie dodać pomidory i dusić kolejne 5 minut.
Do sosu dodać śmietanę i tymianek, dokładnie wymieszać. Na koniec danie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać odrobinę cukru dla złamania kwasowości pomidorów.
Gotowy sos podawać z makaronem. Ja tym razem wybrałem farfalle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz