1) bulion zastąpiłem 2 kostkami rosołowymi - nie miałem pod ręką bulionu, a o godzinie 23:00 ciężko myśleć, skąd go zdobyć:)
2) golonkę ugotowałem w szybkowarze (50 minut)
3) użyłem własnego piwa - English India Pale Ale
4) skróciłem czas pieczenia, ze względu na wcześniejsze użycie szybkowaru - golonka po wyjęciu z szybkowaru była już bardzo miękka.
Myślę, że pomimo tych modyfikacji golonka nie odbiegała bardzo od oryginalnego przepisu.
Pozostały po gotowaniu wywar posłużył za bazę na świetną zupę fasolową.
Oryginalny przepis możecie znaleźć tutaj
Składniki:
- 2 golonki przednie, wypłukane, w razie potrzeby opalone nad ogniem
- 1,5-2 l bulionu drobiowego (lub 2 kostki rosołowe)
- 500ml jasnego piwa
- 2 marchewki, obrane, pokrojone wzdłuż na cztery
- 1 pietruszka, obrana, pokrojona wzdłuż na cztery
- ćwierć małego selera, obranego, pokrojonego na duże kawałki
- 1 cebula, obrana, pokrojona w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w plasterki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- kminek mielony lub w ziarnach
- papryka słodka
- rozmaryn
- tymianek
Przygotowanie:
Do dużego garnka przełożyć marchewkę, pietruszkę, seler, plasterki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli, 250ml piwa oraz golonki. Całość zalać bulionem. W razie potrzeby uzupełnić wodą, tak aby golonki były przykryte. Golonki gotować na małym ogniu w zwykłym garnku przez 2 godziny, lub w szybkowarze przez 45-50 minut. Pozostawić w wywarze do wystygnięcia.
- 1,5-2 l bulionu drobiowego (lub 2 kostki rosołowe)
- 500ml jasnego piwa
- 2 marchewki, obrane, pokrojone wzdłuż na cztery
- 1 pietruszka, obrana, pokrojona wzdłuż na cztery
- ćwierć małego selera, obranego, pokrojonego na duże kawałki
- 1 cebula, obrana, pokrojona w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w plasterki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- kminek mielony lub w ziarnach
- papryka słodka
- rozmaryn
- tymianek
Przygotowanie:
Do dużego garnka przełożyć marchewkę, pietruszkę, seler, plasterki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli, 250ml piwa oraz golonki. Całość zalać bulionem. W razie potrzeby uzupełnić wodą, tak aby golonki były przykryte. Golonki gotować na małym ogniu w zwykłym garnku przez 2 godziny, lub w szybkowarze przez 45-50 minut. Pozostawić w wywarze do wystygnięcia.
W naczyniu żaroodpornym dokładnie wymieszać miód z sosem sojowym, przełożyć golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ponacinać skośnie w kilku miejscach. Golonki zalać pozostałym piwem (250ml) i uzupełnić do połowy wysokości wywarem powstałym z wcześniejszego gotowania. Wierzch golonek posypać papryką słodką, kminkiem, rozmarynem i tymiankiem.
Golonkę wstawić do zimnego piekarnika, nastawić 200°C, grzałki góra-dół. Po osiągnięciu tej temperatury piec golonkę przez 15 minut bez przykrycia, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec 105 minut (1:45) co jakiś czas polewając sosem (ze względu na użycie szybkowaru skróciłem ten czas do 1 godziny). Po tym czasie ustawić naczynie jak najbliżej górnej grzałki, ustawić opiekanie i pozostawić w piekarniku na 10 minut.
Gotową golonkę podawać w towarzystwie chrzanu i piwa:)
A tak pięknie golonka prezentowała się na talerzu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz