Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

niedziela, 30 grudnia 2012

Kiełbaski białe zapiekane w sosie miodowo-musztardowym

Niedawno na kolację zrobiłem kiełbaski białe zapiekane w sosie miodowo-musztardowym według przepisu Nigela Slatera. Poniżej zamieszczam przepis ze zdjęciami:)

Składniki:

- Kiełbaski białe
- musztardy różne
- miód
- cytryna
- tymianek
- olej

Przygotowanie:



Piekarnik rozgrzałem do 220°C. Kiełbaski białe przełożyłem do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlałem olejem (wstrząsając wysmarowałem z każdej strony) i wstawiłem do piekarnika na 10 minut, aby lekko się podpiekły.


W międzyczasie przygotowałem sos. Do miseczki dałem po 1 łyżce musztard: dijon i sarepskiej. Musztardy możecie dać według upodobań smakowych, dobra byłaby musztarda francuska, ze względu na ziarnistą konsystencję, jeśli ktoś lubi ostre musztardy, to mogłaby być rosyjska. Do musztardy dodałem ok. 2 łyżki miodu, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz ok. 1 łyżeczkę tymianku. Wszystkie składniki dodajemy według swojego smaku:) Sos dokładnie wymieszałem, a następnie zalałem nim lekko zarumienione kiełbaski.


Kiełbaski zapiekałem w piekarniku przez ok. 30 minut, aż sos zupełnie zgęstniał. Podczas pieczenia można przynajmniej raz obrócić kiełbaski i polać je jeszcze sosem, aby oblepiły się nim z każdej strony:)

Printfriendly