Składniki:
- Kiełbaski białe
- musztardy różne
- miód
- cytryna
- tymianek
- olej
Przygotowanie:
- musztardy różne
- miód
- cytryna
- tymianek
- olej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzałem do 220°C. Kiełbaski białe przełożyłem do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlałem olejem (wstrząsając wysmarowałem z każdej strony) i wstawiłem do piekarnika na 10 minut, aby lekko się podpiekły.
W międzyczasie przygotowałem sos. Do miseczki dałem po 1 łyżce musztard: dijon i sarepskiej. Musztardy możecie dać według upodobań smakowych, dobra byłaby musztarda francuska, ze względu na ziarnistą konsystencję, jeśli ktoś lubi ostre musztardy, to mogłaby być rosyjska. Do musztardy dodałem ok. 2 łyżki miodu, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz ok. 1 łyżeczkę tymianku. Wszystkie składniki dodajemy według swojego smaku:) Sos dokładnie wymieszałem, a następnie zalałem nim lekko zarumienione kiełbaski.
Kiełbaski zapiekałem w piekarniku przez ok. 30 minut, aż sos zupełnie zgęstniał. Podczas pieczenia można przynajmniej raz obrócić kiełbaski i polać je jeszcze sosem, aby oblepiły się nim z każdej strony:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz