Składniki:
- 1kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu drobiowego (może być kostka warzywna/drobiowa)
- 50-100ml mleka
- 0,5 łyżki curry
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 2cm kawałek papryki chili (0,5 łyżeczki ostrej papryki)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowania zacząłem jak większość moich dań od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli, którą potem zeszkliłem w garnku na niewielkiej ilości oleju. Kawałek dyni obrałem ze skórki i wykroiłem gniazda nasienne. Miąższ pokroiłem w grubą kostkę i wrzuciłem do cebuli. Całość chwilkę podsmażyłem (2-3 minuty).
Następnie dynię zalałem bulionem drobiowym (bo akurat miałem pod ręką), możecie spokojnie użyć wody i kostki warzywnej lub drobiowej. Kawałek papryki chili rozkroiłem, pozbyłem się gniazd nasiennych, a miąższ posiekałem i dodałem do garnka. Zupę przykryłem pokrywką i pozwoliłem jej się gotować w samotności przez ok. 20 minut.
Gdy dynia była już miękka, dodałem przeciśnięty przez praskę (posiekany) czosnek, curry i imbir. Pozwoliłem się zupie gotować jeszcze 2 minuty, po czym zdjąłem ją z ognia i zmiksowałem jak trochę przestygła. Zmiksowaną zupę przyprawiłem do smaku pieprzem i solą, po czym dodałem jeszcze odrobinę mleka (zupa wyszła dość pikantna, a mleko trochę złagodziło ostry smak).
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu drobiowego (może być kostka warzywna/drobiowa)
- 50-100ml mleka
- 0,5 łyżki curry
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 2cm kawałek papryki chili (0,5 łyżeczki ostrej papryki)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowania zacząłem jak większość moich dań od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli, którą potem zeszkliłem w garnku na niewielkiej ilości oleju. Kawałek dyni obrałem ze skórki i wykroiłem gniazda nasienne. Miąższ pokroiłem w grubą kostkę i wrzuciłem do cebuli. Całość chwilkę podsmażyłem (2-3 minuty).
Następnie dynię zalałem bulionem drobiowym (bo akurat miałem pod ręką), możecie spokojnie użyć wody i kostki warzywnej lub drobiowej. Kawałek papryki chili rozkroiłem, pozbyłem się gniazd nasiennych, a miąższ posiekałem i dodałem do garnka. Zupę przykryłem pokrywką i pozwoliłem jej się gotować w samotności przez ok. 20 minut.
Gdy dynia była już miękka, dodałem przeciśnięty przez praskę (posiekany) czosnek, curry i imbir. Pozwoliłem się zupie gotować jeszcze 2 minuty, po czym zdjąłem ją z ognia i zmiksowałem jak trochę przestygła. Zmiksowaną zupę przyprawiłem do smaku pieprzem i solą, po czym dodałem jeszcze odrobinę mleka (zupa wyszła dość pikantna, a mleko trochę złagodziło ostry smak).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz