Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

piątek, 5 października 2012

Zupa krem z dyni

Przez dłuższy czas chodziła za mną dynia, w końcu mnie dogoniła, co wyszło mi na dobre:) Na pierwszy ogień poszła zupa dyniowa.

Składniki:

- 1kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu drobiowego (może być kostka warzywna/drobiowa)
- 50-100ml mleka
- 0,5 łyżki curry
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 2cm kawałek papryki chili (0,5 łyżeczki ostrej papryki)
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:


Przygotowania zacząłem jak większość moich dań od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli, którą potem zeszkliłem w garnku na niewielkiej ilości oleju. Kawałek dyni obrałem ze skórki i wykroiłem gniazda nasienne. Miąższ pokroiłem w grubą kostkę i wrzuciłem do cebuli. Całość chwilkę podsmażyłem (2-3 minuty).


Następnie dynię zalałem bulionem drobiowym (bo akurat miałem pod ręką), możecie spokojnie użyć wody i kostki warzywnej lub drobiowej. Kawałek papryki chili rozkroiłem, pozbyłem się gniazd nasiennych, a miąższ posiekałem i dodałem do garnka. Zupę przykryłem pokrywką i pozwoliłem jej się gotować w samotności przez ok. 20 minut.


Gdy dynia była już miękka, dodałem przeciśnięty przez praskę (posiekany) czosnek, curry i imbir. Pozwoliłem się zupie gotować jeszcze 2 minuty, po czym zdjąłem ją z ognia i zmiksowałem jak trochę przestygła. Zmiksowaną zupę przyprawiłem do smaku pieprzem i solą, po czym dodałem jeszcze odrobinę mleka (zupa wyszła dość pikantna, a mleko trochę złagodziło ostry smak).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly