Składniki:
- 1 brokuł
- 250g drobnego makaronu
- 5 ogórków kiszonych
- 100g sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 1 filet kurczaka (opcjonalnie)
- przyprawa gyros do kurczaka (opcjonalnie)
- olej do smażenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brokuła umyć i odkroić "różyczki", ugotować na parze (lub w osolonej wodzie). Makaron drobny - gwiazdki, ryżowy itp. ugotować al dente w osolonej wodzie (ja miałem jakiś drobny pełnoziarnisty).
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić. Ogórki i kukurydzę dodać do miski.
Ser żółty (ja wybrałem goudę) pokroić w drobną kostkę, dodać do miski. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć do sałatki przez praskę (lub posiekać jeśli ktoś tak lubi).
Na koniec dodać majonez, sól i pieprz.
Całość wymieszać. Przyprawić do smaku, jeśli potrzeba. Wersja pierwsza gotowa:
Jeśli ktoś uważa, że sałatka bez mięsa to nie sałatka, lub po prostu ma ochotę dodać trochę mięsa to proponuję wersję drugą (ja właśnie taką zrobiłem).
Filet kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić gotową przyprawą do gyrosa.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, mieszając drewnem podsmażyć (kilka minut).
Ostygniętego fileta dodać do sałatki i wymieszać. Wersja druga gotowa.
Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz