Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

niedziela, 4 marca 2012

Makaron z łososiem i szpinakiem


Z racji tego, iż browarze panuje ostatnio drobny przestój, można było wykorzystać kuchenkę w inny sposób. Jak już się nie warzy, głód dopadnie, a na dodatek jest piątek, to można zrobić coś takiego...

Składniki:

- 200g łososia wędzonego
- 200g szpinaku w liściach
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duże opakowanie śmietany (ok. 400g)
- olej i masło do smażenia
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, łososia pokroić na drobne kawałki (lub wykorzystać łososia sałatkowego, z którym nie trzeba się męczyć). Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać szpinak w liściach (ja dałem mrożony). Polecam w liściach, gdyż znacznie ładniej się prezentuje w gotowym daniu. Szpinak podsmażyć i po kilku minutach dodać kawałki łososia. Całość smażyć 5 minut mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać posiekany czosnek i śmietanę. Doprowadzić całość do wrzenia. Pod koniec przyprawić solą (jeśli to konieczne) i pieprzem.
Gotowe danie podawać z makaronem, u mnie tym razem było to penne pełnoziarniste. A tak się to ładnie prezentuje na talerzu:
penne z łososiem i szpinakiem

Życzę smacznego:)

Printfriendly