Gotowanie czas zacząć. Na pierwszy ogień poszedł kurczak w sosie curry. Jest to jedna z bardziej lubianych przeze mnie potraw (choć niewiele jest takich potraw, których nie lubię). Bardzo fajnie smakuje z ryżem.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 średnie jabłka
- 3 ząbki czosnku (wedle upodobania więcej)
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- olej do smażenia
- sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić na kawałki (ja kroję w kostkę) i posypać gotową przyprawą do kurczaka. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać kurczaka.
Kurczaka podsmażyć z cebulą (kilka minut), podlać wodą i dodać jabłka starte na tarce, o właśnie tak:
Dusić 5-10 minut.
W trakcie mieszać drewnem takim jak w tle (inaczej nie wyjdzie). Jak już jabłko zmięknie dodać przyprawy: paprykę słodką, curry, paprykę ostrą i posiekany czosnek (chyba, że ktoś ma takie sprytne urządzenie jak wyciskacz do czosnku).
Tak to powinno wyglądać:) Wymieszać wszystko i doprowadzić do wrzenia. Dusić jeszcze z 2 minutki. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. A tak to powinno ostatecznie wyglądać:
Życzę smacznego:) Moje takie było...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz